1. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες το μόριό τους περιέχουν πολύ χαμηλό ποσοστό απαραίτητων αμινοξέων. Δηλαδή ένα τρόφιμο μόνο του δεν είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα καθώς δεν τα περιέχει όλα σε αντίθεση με τα ζωικά τρόφιμα. Επομένως, ο συνδυασμός διαφόρων πρωτεϊνών χαμηλής βιολογικής αξίας θα εξασφαλίσει τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι σημαντικό να τρώμε καθημερινά ποικιλία τροφίμων τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες, όπως όσπρια, δημητριακά, αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες), λαχανικά και ξηροί καρποί. Επιπρόσθετα, τα θαλασσινά που επιτρέπονται κατά την διάρκεια της νηστείας περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
2. Σόγια. Είναι τροφή φυτικής προέλευσης που περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξια με εκείνη που προέρχεται από το αυγό, το γάλα και το κρέας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή τόφου, σογιέλαιου, φασόλια σόγιας, γάλα σόγιας ή ακόμα και ως πρωτεΐνη σόγιας σε σκόνη.
3. Για βέλτιστη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Επίσης, είναι καλό να συνδυάσουμε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια) με τρόφιμα υψηλής συγκέντρωσης σε βιταμίνη C (π.χ. φρούτα και λαχανικά, με πρωτοπόρους το ακτινίδιο, τις φράουλες, το πορτοκάλι, τις πιπεριές).
4. Το ασβέστιο είναι ένα ακόμη θρεπτικό συστατικό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της νηστείας καθώς οι βασικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντας που αποκλείονται. Φυτικές πηγές ασβεστίου: ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και το σουσάμι/ταχίνι, τα πράσινα λαχανικά, και ιδιαίτερα το μπρόκολο και η λαχανίδα.
Comments