Ο ρόλος της δίαιτας είναι καίριος στη συνολική διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική μείωση της ικανότητας έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος και αντίσταση στην ινσουλίνη. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων και οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Μόλις μια μικρή απώλεια σωματικού βάρους τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους στα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος φαίνεται να είναι ήδη ωφέλιμη.
Ο ρόλος της δίαιτας είναι καίριος στη συνολική διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη (ΣΔ). Δεν υπάρχει ένα διατροφικό πλάνο το οποίο ταιριάζει σε όλα τα άτομα με ΣΔ και θα πρέπει να εξατομικεύεται, ανάλογα με τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις και τους στόχους του ατόμου. Πρωταρχικό ρόλο στην διατροφική εκπαίδευση και στον καθορισμό του διατροφικού πλάνου από τη θεραπευτική ομάδα έχει το ίδιο το άτομο.
Μόλις μια μικρή απώλεια σωματικού βάρους τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους στα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος φαίνεται να είναι ήδη ωφέλιμη. Επίσης, συστήνεται αύξηση της πρόσληψης των διαιτητικών ινών, μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αναψυκτικών, ροφημάτων και τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη.
Ποικίλα διατροφικά πλάνα είναι αποδεκτά για την διαχείριση του ΣΔ, μεταξύ των οποίων και η Μεσογειακή δίαιτα, η οποία θεωρείται ιδανικό πρότυπο διατροφής για τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, στα άτομα με ΣΔ, η Μεσογειακή δίαιτα που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο και ξηροί καρποί) βοηθάει στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Πηγές:
Facilitating Behavior Change and Well-being to Improve Health Outcomes: Standards of Medical Care in Diabetes—2021’ (2021) Diabetes Care, 44(Supplement_1), pp. S53–S72.
Evert, A. B. et al. (2019) ‘Nutrition therapy for adults with diabetes or prediabetes: A consensus report’, Diabetes Care, pp. 731–754.
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Ε. (2018) ‘Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς’.
Comments